Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007

Οι Καταλληλότεροι


Σκηνικό: Εσωτερικό αστικής οικίας με τζάκι. Πολυέλαιος μεγάλος κρέμεται από το ταβάνι.

Οδηγίες: Στη μέση της σκηνής είναι τοποθετημένο ένα μεγάλο κιούπι πεσμένο στο πλάι. Πάνω στο κιούπι υπάρχει πινακίδα που λέει “Κορακοχώρι” (στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και αραμαϊκά). Οι δυο πρωταγωνιστές γυρίζουν γύρω-γύρω από το κιούπι επί 59 λεπτά της ώρας αμίλητοι. Σημειώνεται ότι στο 25ο λεπτό ο πρώτος ηθοποιός σκοντάφτει, στο 39ο ο δεύτερος ξύνει το κεφάλι του απορημένος και στο 55ο ο πρώτος βλαστημά αισχρά την Παναγία.

*

Στο 60ο λεπτό:

Ηθοποιός α΄ (δείχνοντας το κιούπι): Μήπως εκεί μέσα βρίσκεται ο τέως πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης;

Ηθοποιός β΄: Σύρμα! Μας πιάσανε…

*

Εισβάλλει αστυνομική δύναμη στην αίθουσα -ενώ ο χώρος του θεάτρου είναι πανταχόθεν αποκλεισμένος από τις δυνάμεις της τάξης που εποπτεύονται από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου- συλλαμβάνονται όλοι ανεξαιρέτως οι θεατές και στέλνονται εξορία στη Μακρόνησο. Οι δυο πρωταγωνιστές διαφεύγουν… Αργότερα (ύστερα από 51 χρόνια και 3 μήνες ακριβώς) διηγούνται το περιστατικό στα εγγόνια τους. Συνταξιοδοτούνται αμφότεροι ως αντιστασιακοί στην ηλικία των 89 ετών.

*

Ενδυματολογικές παρατηρήσεις: Οι δυο ηθοποιοί είναι ενδεδυμένοι ευπρεπώς μεν, casual δε. Οι θεατές φέρουν ένδυμα περιπάτου και ένας στους 13 στηρίζεται σε βακτηρία. Αργότερα οι θεατές με βακτηρία θα επικαλεστούν το μαγκουροφορικό παρελθόν της οικογενείας τους και θα απολυθούν -υπό όρους- από την εξορία.

*

Το θέατρο κλείνει και κατεδαφίζεται, στη θέση του αργότερα κτίζεται δυόροφη οικία με πιλοτή και, πολλά χρόνια αργότερα, ιδρύεται έδρα μεταβατικού στρατοδικείου.